13
Sze
10

Kaptár 4 – “Megtörtént az esemény”

null

De meg ám, a Túlélők közösségének hála péntek este az elsők között nézhettem meg e szuperprodukciót, melynek egyik felvezető, a magyar szinkronszöveg milyenségéről rendkívül sokat eláruló mondata a fenti idézet. (SPOILERVESZÉLY!)
Paul W. S. Anderson 2002 óta szakadatlanul ontja magából az itthon Kaptár címen futó Resident Evil filmeket, amikről sokan nem is tudják, hogy valami népszerű videójátékok filmes adaptációi próbálnak lenni. Megint mások emígyen vélekednek: “Kár, hogy az istencsászár filmekből ilyen sz*r játékokat csináltak a japánok”. Ők szegények picit el vannak tévelyedve, de legalább hallottak már a Capcom mostanában a filmekhez egyre jobban hasonuló action shootereiről, amik annak idején zombis túlélhorrorként indultak világhódító útjukra. A filmeket az évek során lelkesen végignéztem mind és a másodikat kivéve igen jól mulattam rajtuk, a legelsőt pedig kifejezetten jónak tartom, habár való igaz, a játékokhoz vajmi kevés közük van.

Prison Break: The movie

Az esernyős logójú Umbrella Corp. ugyebár egy csúnya gonosz nagyvállalat, ami gyógyszerészeti cégnek álcázva magát kifejlesztette a T-vírust, ám hiba csúszott a gépezetbe, “a vírus megszökött”, és eljött a zombiapokalipszis, az emberiség pedig pár szerencsés illetőt kivéve kihalt (vagyis élőhalt).
Négy év telt el a kínos incidens óta, a film pedig nem meglepő módon Tokióval nyit, ahová Wesker barátunk legutóbb lelépett. Alice az itteni Umbrella központra szabadítja ninjának öltözött klónhadseregét, a lányok pedig seperc alatt ki is pucolják a földalatti komplexumot, csak éppen Wesker bácsit hagyják futni. A későbbiekben az “igazi” Alicesszel tartunk, aki továbbra is a béke és menedék ígéretével kecsegtető Arcadia városát próbálja megtalálni Alaszkában (látszik, hogy ő se játszott a Longest Journeyvel). Sajnos hiába követi a megadott koordinátákat, csak egy habzó szájú ősasszonyt talál, akiben felismeri Clairet, mellkasán egy furcsa rovar alakú kütyüvel. Ez folyamatosan adagolt neki valamiféle agymosó kábszert, amit nem tudni, kik tehettek rá… VAJON kik tehették ezt vele?

null

A csalódott Alice gépével visszafordul, és csak remélni tudja, hogy megkukult barátosnéje (akit időközben alighanem gondosan megmosdatott és kisminkelt, illetve a ruháit is kimosta) idővel értelmes társasága lesz. A füstölgő Los Angeles maradványai fölé érve meglepetten veszik észre, hogy egy börtön tetején maroknyi túlélő csápol feléjük lelkesen, egy kényszerleszállást követően pedig már ők a Citadella Fegyház legújabb lakói. Az itt rekedtektől megtudják, hogy szintén elcsípték a rádióüzeneteket, a kisrepülőre pedig azt hitték, Arcadiából küldtek értük megmentőket. Igen hamar kiderül az is, hogy Arcadia nem város, ráadásul látótávolságon belül van, csak éppen nincs sok remény a zombiostromot egyre kevésbé álló börtön egy darabban való elhagyására.
Sikeres szökésükhöz segítséget a szénbányásznak öltözött, sorozatgyilkos képű Prison Break guytól (Chris Redfield) remélnek, akinek ironikus belépő jelenete, amint EGY BÖRTÖNBEN ÜL, BEZÁRVA, abszolút közönségkedvenc volt, és a nézőkből kiszakadó “Vazz, ez innen is meg fog szökni…” jellegű mondatok egész pontosan előrevetítették a későbbieket, habár saját cellájából még Alice engedi ki. A bevehetetlennek tűnő erődítménybe az élelmesebb zombicsekek földalatti járatokon keresztül ássák be magukat (igen, már ilyet is tudnak), a többi meg a főkaput dönti be egy termetesebb haver segítségével. Őt egyébként bátran nevezhetjük Baywatch zombinak a sok drámaian belassított vizes futás miatt, amit Clairerrel együtt művel a börtön zuhanyzójában. Az élőhalott hordák teljesen elárasztják a helyet, ráadásul időközben a legutolsó mezei zombi is megtanult sprintelni (Crimson heads?), némelyikük meg a szájából randa polipcsápokat ereget, és a tovább mutálódott T-vírus kiváló úszóvá érlelte. Sok randaság állítólag a RE5 ellenfeleivel mutat nagy hasonlóságot, de ehhez sajnos nem tudok érdemben hozzászólni. A film hátralévő részében zombik és mellékszereplők egyaránt hullanak a szokásos “kizoomol a kamera a reménytelen szituból, miközben a legjobb szám üvölt az OST-ról” végkifejletig, ami épp csak annyira lezárt, hogy legalább még egy trilógiát ki lehessen sajtolni a témából.

null

A rajongók szemében továbbra is a hőn szeretett karakterek megerőszakolása a filmadaptáció legsúlyosabb vétke, és bevallom, én is nagyon boldog vagyok, hogy Leon szerepére még nem találtak senkit, viszont az új Wesker egész jó választás volt, akárcsak az alig pár pillanatra felbukkanó Jill (mindkettő egészen hasonlít RE5-ös virtuális önmagára). Szegény Christ sose szerettem igazán, de vele most nagyon elbántak.

Bullet time anytime

Ha szigorúan mint akciófilmet és moziélményt nézem a Kaptár 4-et, akkor egy szavam sem lehet, mert rettentő látványos, nagyon jók a vágások és a kameraszögek, a 3D technológia nyújtotta lehetőségeket pedig maximálisan kihasználták a készítők, így a kényelmetlen szemüveget sem két-három jelenet kedvéért kell az orrunkra rakni. A film szabályosan lejön, kitüremkedik a vászonról, folyamatosan ömlik a nézőtérre a kosz, por, füst, törmelék, véreső, és Milla sem átall már a film elején egy dobócsillagot hajítani a szemünk közé. Belassításokból is van bőven, de ezekből nem kellett volna ennyi, használata sokszor inkább erőltetett mint indokolt. Továbbra is a valóságban kivitelezhetetlen mozdulatokkal tarkított, teljesen elszállt harcjelenetek a legemlékezetesebbek, melyeket kellemesen röhejessé tesznek a Resident Evilesesen kínos benyögések (“Sajnos én nem vagyok az étlapon!”); legalább ezek hozzák valamelyest a játékok hangulatát. A műfaj kliséihez illően hőseinket minden körülmények között tökéletes haj és smink jellemzi, de külön kiemelendő Alice és Wesker. Alice megint új frizurát és harci szerkót kapott, utóbbit ezúttal is nagyon lenyúlnám tőle, mert piszok dögös, és simán lehetne vele bármilyen posztapokaliptikus témában rendezett conon nyerni. Wesker csupán önmaga, vagyis azon kívül, hogy nagyképernyők előtt állva fontoskodik és távkapcsolókat nyomkodva tömegpusztít, hiába robban fel vagy lövik pofán shotgunnal és fekszik kakis szájjal a földön, hajzseléje a film végéig kitart, és mindig épp olyan jólfésülten mutatkozik, akár a T-1000 a terminátor 2-ben. Ő az übertáp sith lovag, aki kedvére teleportálgat és durrogtatja az umbrellás spelleket, míg Alice ezúttal kénytelen lemondani az Erő használatáról, bár félteni nem kell, mert a teljesítménye továbbra sem éppen emberi.
Komoly elvárásaim már rég nincsenek a franchise-zal szemben, így még túl is teljesítette azt a mélyenszántó szintet, amire lélekben felkészültem. Ugyanazt tudom mondani, amit bárki más: hiába a zombik, meg pár halványan ismerős alak, ez továbbra is csak nevében Resident Evil, viszont ha élvezetes látványmozira vágysz katanákkal, shurikennel, szexi jedi klón nindzsákkal, legyőzhetetlen szuperemberekkel, széttuningolt fegyverekkel, sok üvegcsörömpöléssel meg mátrixosan slowmo jelenettel, akkor mindenképp ülj be rá. Nagy Resident Evil rajongó létemre nekem baromira tetszett, ritka jól tudok szórakozni az ilyen agyatlan filmeken, és a nézése közben egyszer sem jutott eszembe azon örjöngeni, hogy megint mennyire meggyalázták a játékokat. Semmivel sem rosszabb az eddigieknél, a második film óta pedig úgyis tökmindegy, mit raknak bele, annál már nincs lejjebb. : )

Reklámok

7 Responses to “Kaptár 4 – “Megtörtént az esemény””


 1. szeptember 13, 2010 - 6:25 du.

  ú, anyukám, végre… a Bleach részekkel együtt még ez az én szívem szottya. Most néztem meg a The human centipede-et, szerintem annál már csak jobb lehet. Komolyan, üdítő kis délutáni limonádénak majd bedobom ezt is hétvégén. 😀

  • 2 siklara
   szeptember 14, 2010 - 10:30 de.

   Atyaég, megnéztem a trailerjét… Miért nézel te ilyeneket? Épp enni akartam valamit, de totál elment az átvágyam. A Kaptár 4-nek legalább ilyen mellékhatása nincs. 😀

   • szeptember 14, 2010 - 8:26 du.

    Őszintén szólva, fogalmam sincs… Mivel valahol olvastam róla, és ilyet még úgyse pipáltam, gondoltam kipróbálom. Egyébként, a gyomorforgató részek mellett is dög unalom, ami pedig nagy szó tőlem olyan médiásként, aki minden művészfilmet végig néz és még élvezi is 😀 A beborult német orvostól számítottam volna egy kis kifejtős részre hogy miért is “muszáj köll ezt?”. De semmi. Kultúr-sokk a filmben, hogy beszélnek németül, angolul (bár elég keveset és törten) illetve japánul. A rendőrök balfácánok benne (a végén, a földön félholtan fekvő orvos négyet lő, a még életben maradt rendőrbe, aki a vízbe lőtt-fulladt társát szemléli. epic hogy ő is ott fog lubickolni holtan, persze még előtte szeme közé lő az orvosnak, mindezt a vízbe zuhanás Közben.) a legnagyobb lulz pedig akkor jön, amikor a kamera angolosan kiközelít a filmből és látjuk, hogy a 3 emberből álló “sor” középső tagja marad csak életben. Az első tag átvágja a saját torkát (életösztön fail) az utolsó pedig valószínűleg fertőzés, illetve éhhalál miatt patkol el.
    Azért spoileroztam, hogy még csak véletlenül se nézze meg senki, mert ami lényeg van a filmben, az körülbelül ennyi, illetve teljes időpocsékolás az egész.

 2. szeptember 15, 2010 - 10:06 du.

  Én csak TS-ben néztem az RE4-et, ahogy anno a 3at is, így a fantasztikus 3D élményről nem tudok nyilatkozni. És olyan beszólásaim sincsenek, hogy “jajj a játék”, mert egyet sem ismerek, de én porrá osztottam volna ezt a filmet, persze feleslegesen. Engem minden zavart ebben a filmben, pedig a mátrixos kezdet “A Folyosó”-val és a klónhadsereg még egész tetszett. Nekem a szökéses poénok nem ültek, a baltás zombi meg WTF, meg hogy hajó és még mindig kísérletek és honnan terem oda a végén 50 vadászgép??? Meg ha már Alice-nak lettem volna a Tokyói fiaskó után biztos legyártok még magamnak pár klónt, mert sose lehet tudni. Meg mi volt már ahogy a végén felfutnak, hogy megnézzék ahogy csávóból Csúcsfejek típusú tűzijáték lesz 😀
  Nekem sok volt ez a film, de tetszett az írásod 🙂

  • 5 siklara
   szeptember 16, 2010 - 9:54 de.

   Köszi. 😀

   Ja hát a végén lévő agyfasságokat már le se írtam, hadd maradjon már néhány kellemes meglepetés az elvetemültebb moziközönségnek. 😀
   A baltás zombi váratlan felbukkanása azért wtf, mert rohadtul semmi okuk nem volt beletenni a filmbe azon kívül, hogy “tegyünk má’ bele valamit, amire még emlékezhetnek a népek a legutóbbi játékból és akkor nem sírhatnak, hogy nem figyelünk oda rájuk, hö!” 😀
   Az meg alap, hogy AZ UMBRELLA KÉSZLETEI KIMERÍTHETETLENEK, erre lehet alapozni a sok-sok újabb folytatást. Azt hiszed, kinyírtad őket? Ha, ezt benézted! A kiirthatatlan Wesker máris Paksra menekült, hogy mozgósítsa a magyarországi Umbrella facility erőit. XD

 3. 6 mako
  szeptember 21, 2010 - 11:40 du.

  Mondtam mar, hogy imadom a RE-s irasaidat? xD Az is udito szorakozas, hogy elolvasom oket, pedig meg nem is lattam ezt a filmet. 😀 Mondjuk egy RE filmet se lattam meg, ellenben a jatekok kozul azota sikerult a Code:Veronica-t is vegigtolnom, ezzel 4-re emelve a szamat a jatekoknak, amikkel eddig jatszottam. Szornyu, hogy meg most is van kedvem veluk tovabb jatszani… nagyon addiktiv, ehh. Ellenben a filmek sosem erdekeltek, valahogy mindegyik mar trailerrol is tok gagyinak tunik. ^^; De lehet, hogy Wesker hajzseleje miatt belenezek ebbe, eros a kisertes… 😀

  (Es igen, Leont csak hagyjak ki inkabb *o is Leon fangirl*)

  • 7 siklara
   szeptember 23, 2010 - 9:58 de.

   Tényleg? Köszi, akkor utólag írok majd a Veronkáról is, mert nekem is az egyik kedvencem a RE játékok közül, és úgyis van róla valahol egy félkész postom. 😀 Egyébként tényleg szörnyen addiktívak, folyton újratelepíteném a 4. részt is, ha lenne hely a gépen, Gamecubera (nyáron vettem egyet XD) meg épp tegnap sikerült beszereznem a RE Remaket. 🙂 Kicsit idegesítő, hogy valahol otthagytam egy kis kulcsot és ezért utólag többszörösen megszívtam Chrissel, mert hatalmas kerülők árán újra végig kellett mennem pár folyosón, amit időközben elárasztottak a zombik, de az a játék valami hihetetlen. Csak a Zero lenne már meg valahonnan… Leon mellé Billyt is nagyon bevenném már a RE háremembe. 😀


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


Oldalak

Reklámok

%d blogger ezt kedveli: