17
máj
10

Kimi ni Todoke

undefinedJó rég írtam utoljára anime bejegyzést, mert az újdonságok között már egyre nehezebben találok bármit, ami tartósabban lekötne, de emellett nem tudok szó nélkül elmenni. A Kimi ni Todoke egy szívmelengető, kedvességgel, félreértésekkel és szerencsétlenkedéssel teli shoujo anime nem csak a műfaj kedvelőinek.
Kuronuma Sawako egy rendkívül zárkózott és félénk, ijesztő külseje miatt teljesen félreértett kamaszlány, aki egész életében magányos volt, és a középiskolai éveitől is csak azt reméli, hogy végre talán lesznek barátai. Mivel félelmetesen hasonlít a Ringus Sadakora, a többség meg is van győződve róla, hogy tényleg Sadakonak hívják és borzalmas természetfeletti dolgokra képes, ezért jobb elővigyázatosságból a bocsánatáért esedezni vagy nagy ívben kikerülni. A pletykákat szegény Sawako akarata ellenére erősíti, mosolyogni ugyanis olyan ritkán szokott, hogy semmi gyakorlata benne és többnyire csak egy-egy sátáni vigyorként értelmezhető grimaszt képes összehozni. Valódi énjét szinte senki nem ismeri, csak osztálytársa, a népszerű Kazehaya, akivel Sawako még a tanévnyitó napján találkozik össze. A fiú félelem nélkül, a legnagyobb bizalommal fordul hozzá és a legkevésbé sem tart tőle, épp ellenkezőleg, még keresi is a társaságát.

Photobucket Photobucket Photobucket

Sawakot annyira meghatja a fiú számára szokatlan viselkedése és barátkozási szándéka, hogy példaképként kezd el tekinteni rá és teljesen félreérti minden megnyilvánulását. Kazehaya a tökéletes ellentéte, ránézésre neki minden játszi könyedséggel megy, magabiztos, nincsenek félelmei, állandóan a társaság középppontjában áll és mindenki szereti. Köztudott róla, hogy az osztályból kirekesztetteket szereti oltalmazó szárnyai alá venni és bevonni a közösségi életbe, így amikor Sawakonak szokatlanul nagy figyelmet szentel, a lánnyal együtt mindenki más is úgy értelmezi a helyzetet, hogy szánalomból foglalkozik vele annyit. Ám Kazehaya valójában csak a kezdő lökést adja meg Sawakonak, aki aztán észre sem veszi, hogy saját erejéből nyeri el szép lassan a többiek bizalmát és szerez barátokat. El sem hiszi a sok csodálatos új élményt, ami vele történik és minden érdemet a fiúnak tulajdonít, akiről csak azt nem veszi észre, hogy fülig szerelmes belé. Persze sokan nem nézik jó szemmel, hogy Kazehaya ennyi időt tölt a különc lánnyal, így Sawako barátok mellett hamar ellenségeket is szerez.

Photobucket Photobucket Photobucket

A Kimi Ni Todoke nem szól másról, mint egy érzelmekekkel hadilábon álló, azokat rendszeresen félreértelmező lány küzdelméről, hogy lerombolja a saját maga által teremtett falakat, amelyek elválasztják mindenki mástól. Ebben rengeteget segít neki két barátnője, Ayane és Chizu, Kazehaya és még jónéhányan, akiknek szintén birkatürelemre van szükségük ahhoz, hogy Kuronuma gátlásain átverekedve magukat végre elérjék őt és elhitessék vele, hogy nem szánalomból, hanem önmagáért szeretik. Sawakoban mindig a jó szándék és az önzetlenség munkál, de a körülötte lévőknek nincs könnyű dolga a komoly kisebbségi komplexussal rendelkező lánnyal, aki úgy gondolja, az ő érdekükben nem engedheti közel magához a neki kedves embereket. Az elpirulós szerelmes bénázások, a folyamatos angst és Kuronuma záporozó krokodilkönnyei mellé szerencsére kijut bőven vihogós jelenetekből és vicces mellékszereplőkből is. Sawakon és Kazehayán épp eleget lehet vigyorogni; bűbájos, ahogy a lány észre sem veszi, hányszor hozza zavarba a srácot és hogy tudtán kívül többször is kikosarazza úgy, hogy azt egy friendzoning prodigy is megirigyelhetné. A többi mellékszereplőről is megtudunk ezt-azt, némelyikük (pl. Kurumi, Chizu) saját mellékszálat is kap, ugyanakkor szegény Ayanéről semmi nem derül ki azon kívül, hogy elég csúnyán szakít vele az egyetemista barátja.

Photobucket Photobucket Photobucket

Az nyilvánvaló, hogy sok tapasztalata van szerelmi ügyekben és sok kapcsolaton lehet túl, hiszen nem csak Kazehaya, de Sawako érzelmeit is ő veszi észre elsőként. Jó emberismerete és felismerőképessége nem egyszer segít komoly félreértések tisztázásában, pedig első ránézésre akár felszínes tyúknak is nézhető. Őt és Chizut egyébként is borzasztóan kedveltem, mert a két egymástól teljesen különböző lány barátsága alátámasztja, hogy egymás ellentétei is lehetnek a legjobb barátok, vagy akár többek is annál, mint azt Sawako és Kazehaya esetében látni fogjuk. Ryuu és Pin szintén szerethető marhák, utóbbit a képernyőre is alig kiférően nagy arcával és zseniálisan idióta dumájával muszáj minden alkalommal jól kiröhögni, én azt se bánnám, ha Shiina Karuhoa (a mangaka) végül összeboronálná Ayanével. Ryuu kifejezetten meglepi karakter, az elején olyan színtelen-szagtalan pofának tűnik a háttérben, aztán viszonylag rövid időn kiderül róla, hogy egyike a talán legkevésbé sablonos karaktereknek. Hozzá képest szegény Kazehaya sokszor tűnhet elcsépelten túlidealizáltnak, mert hát valljuk be, ilyen srác az életben nincs, legfeljebb a szentek között.

Photobucket Photobucket Photobucket

A 10 kötetesre tervezett és még futó mangából, amit az anime ezidáig hűen követett, még bőven van hátra, úgyhogy a második szezon érkezése a közeljövőben biztosra vehető. Aki persze olyan türelmetlen, mint én, alaposan előre is olvashat. : ) Hogy az animéről is szóljak még pár dícsérő szót, közhelyes megállapítás ugyan, de a Production I. G. neve garancia a látványra, a szokott lágy pasztellszínek mellé kapunk annyi shoujo bubit, virágot és egyebet az arcunkba, hogy attól még egy depressziós hóember is elolvadna.
Érdemes megnézni az openinget, ami nem csak zeneileg nagyon kellemetes, de ad némi ízelítőt a későbbi cukorkoncentrátumból. : )

Ahogy Sunyinyufi egy bloggal arrébb már megírta, tipikus “feel-good” anime, amiben a slice of life műfajra jellemzően nem különösebben dübörögnek az események, de rossz kedélyre kiváló orvosság és nem jellemzőek rá az egyébként szintén nagyon élvezetes Toradorához hasonló, a realitást agyoncsapó vadhajtások.

(Ui: ezt a postot már a sorozat végetértekor megírtam, csak valahogy most jutottam el odáig, hogy ki is pakoljam…)

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Reklámok

13 Responses to “Kimi ni Todoke”


 1. május 17, 2010 - 6:00 du.

  Tetszett a postod, jól visszaadta az anime lényegét és hangulatát. (btw: SPARKLES AND BUBBLES.)

 2. május 17, 2010 - 9:44 du.

  Ez a post eszembe juttatta, hogy milyen régen néztem valami animeszerűséget 😀

 3. 3 siklara
  május 18, 2010 - 5:50 de.

  Köszi Zaizen. : ) (DAMN HOW COULD I FORGET SPARKLES)
  Ja és utólagos engedelmeddel lenyúltam tőled a “friendzoning prodigy” terminus technicust, de ezt tegnap már megbeszéltük, lol.

  atis: pedig a mostani szezon meglepően erős, szerintem ha érzel még rá halovány késztetést, nyugodtan less bele ebbe-abba. (Arakawa Under The Bridge, Working!, Kaichou wa Maid-sama, Rainbow, Durarara stb. :D)

  –> Nyufi postja
  –> Junchi postja
  (meg biztos van még pár hasonló)

 4. május 18, 2010 - 7:50 de.

  Ó nem arról van szó, hogy ne lenne kedvem mit nézni, csak egyrészt mindíg elfelejtem, másrészt futó sorozatokat nem szeretem. Mert ha egy izgalmas rész után valami félbeszakad, és egy hetet kell várnom a folytatásra, akkor legszívesebben beleöklöznék a gépbe 😀

 5. 5 Junchi
  május 18, 2010 - 4:28 du.

  Nekem még mindig nem sikerült összekaparásznom a megfelelő gondolataimat egy esetleges KnT poszthoz, de kérdem én: Ezek után szükség van rá? 😀 Konkrétan elhangzott minden, amit én is írhattam volna, sőt, még több is, szal thumbs up. :3 Egyértelműen az egyik legjobb shoujo cucc, amit valaha láttam. Ugyan az Uténát nem sikerült lelöknie ama képzeletbeli dobogóról, de “second best shoujo stuff evarr”-nak egyértelműen megfelel.

  Btw jah, ez a szezon durvásan jó. (A Rainbow pedig EPIC!)

  • 6 siklara
   május 19, 2010 - 2:56 du.

   Jáj Junchi, neked meg majdnem elfelejtettem válaszolni, bocsánat!

   Köszi szépen, de azért szerintem nem lenne rossz, ha te is megemlékeznél róla, mert több szem többféleképp lát. 😀

   Az Utenát már sokan ajánlották, úgyhogy azzal is illene már egy próbát tennem, de az utóbbi időben ezt már annyi cuccra mondtam, hogy előbb fel kéne találni az időszaporító gépet, de legalábbis most már valaki megpróbálkozhatna az idő tenyésztésével. : )

 6. május 19, 2010 - 1:01 de.

  Nekem az egyik kedvenc shoujo stuffom jutott eszembe a Sadakos hansonlatról: Yamato Nadeshiko Shichi Henge. Egyszerűen zseniálisan beteg (mondjuk csak olyan shoujosan), én halálra röhögtem magam rajta, szóval ajánlom Neked is! 😉
  Ezt az animét meg talonba tettem, majd megnézem, ha visszatért belém az animézős kedv, bár szerintem csak a Working! után kezdek neki ennek. 🙂 Addig meg renegát leszek, és elhagyom Animeországot, h kiszupernaturáljam magam.

 7. május 19, 2010 - 6:41 de.

  Mindenkinek Pin és Ryuu a kedvenc szereplői? 😀

 8. 9 siklara
  május 19, 2010 - 12:15 du.

  Rogue, ezt a Yamatos dolgot már emlegetted párszor igen lelkesen, és a beszámolóid alapján tényleg valami eszelősen jó cucc lehet, úgyhogy nyáron igyekezni fogok betermelni. : ) Ezzel a folyamatos szupernaturalizálódással meg csak óvatosan, a végén még paranormális leszel. XD

  SaiyaGin: Igen. 😀 Olyan ez, mint pár éve a Fate-Stay Night-os “Everyone is gay for Archer” mozgalom.

 9. 10 izriot
  május 23, 2010 - 5:44 du.

  Az első kép zsír, a szöveget még nem olvasom el, mert még nem fejeztem be, vizsgaidőszakban félbehagytam… vagyis találtam helyette jobbat : D

 10. 11 siklara
  május 24, 2010 - 11:12 de.

  Na mesélj, mi jobbat találtál helyette? 😀

 11. 12 izriot
  május 24, 2010 - 12:09 du.

  Asszem akkor kezdtem el a V 2009-et, nem azonos műfaj, de jobban bejött : D A todoke is jó, de néha kicsit erőltettnek éreztem, nameg pont pár hónapja volt akkor egy anime, amiben UGYANEZT a Sadakos poént lelőtték és így másodjára (lol, ezredjére) már nagyon nem volt vicces. A sztorit is elsütötték párszor. Az előbb említett anime, meg a Yankee-kun to Megane-chan is arról szól, hogy egy furcsa csaj milyen jó baráti társoságot hoz össze. Ja, Suzumiya is. De ha nagyon erősen elgondolkodnék, biztos beugrana még pár. Ahogy ZJ mondta, a todoke egyedül azért zúz mert durván FLUFF.

 12. 13 siklara
  május 24, 2010 - 8:19 du.

  Köcce az infót, erről már halottam.
  Ja, a KimiTodo FLUFF, meg nem túl eredeti, de attól még jól esett, lol.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


Oldalak

Reklámok

%d blogger ezt kedveli: