20
okt
07

Tengen Toppa Gurren Lagann

undefined

Előítéleteinknek engedve azt képzelhetjük, ilyen dallamos hangzású cím csak valami közönséges szavakkal leírhatatlan durvulást takarhat. És valóban. Én mondom, ezt mindenkinek látni kell, márpedig…
WHO THE HELL DO YOU THINK I AM?!
Űrcsata. Magabiztosan ringó járású, lobogó köpenyű hérosz sétál végig a parancsnoki hídon, markában furcsa, fúróra emlékeztető valamit szorongat. Megereszt néhány hihetetlenül kúl harcra ösztönző kiáltást, a kamera kizoomol, hatalmas mecha villogó szemekkel.

Jeeha faluban járunk a föld felszíne alatt, Simon pedig tartja magát napi rutinjához: a földet túrja. Mások a falu területének növelése és az ennek fejében járó vacsiért teszik, ő a kincsekért. Talál is egy miniatűr fúrófejre emlékeztető világító valamit, aminek annyira megörül, hogy tüstént nyakéket is kreál belőle magának. A közösség tagjai nem értik a dugasz, szutykos, állandóan csak fúró és kicsit vakondszerű kölyköt, aki magában mosolyogva, új szerzeményét boldogan szorongatva bandukol.

undefined

A bátyópótlék Kamina azonban más. Kamina… Kamina, aki végtelen kardjával és szúrós kinézetű napszemüvegkölteményével vágott magának egy új dimenziót az AWESOME hírók csarnokában, ahogy az a történet későbbi eseményei alapján mindenki számára nyilvánvalóvá fog válni. Kamina tudja, hogy Simonban több rejlik a látszatnál. Simon egy földrengés során elvesztette családját, Kamina apja pedig mesébe illő tettet hajtott végre: feljutott a felszínre, fiának is megmutatta és azóta sem tért vissza. Kaminának természetesen senki nem hisz, hiszen a kőmennyezet áttörése generációk óta szigorúan tilos. Még hogy felszín? Cöcö. Kamina azonban igazi nyughatatlan terrmészet (ezt jelzi az is, hogy csak pózokba beállva, nonsense mondatokat ordítozva képes kifejezni magát) és persze nem rest kiállni a maga igazáért, így állandó kísérleteket tesz a kitörésre a némileg beszűkült faluvezető legnagyobb bosszúságára. Ez alkalommal kicsit túllő a célon a vaddisznófalkával, ezért lehiggasztás céljából dutyiba dugják. Simon is nyughatatlan természet a maga módján, így takarodó után is furakodik még egy keveset, míg egy talajba ágyazódott idétlen kőarcra nem bukkan, ami villogást vált ki a srác nyakában lógó fura fúrószerű medálból. Mi a teendő? Rohanunk (fúrunk) anikiért a dutyiba, mert ezt neki is látni kell. A szökés megtörténik sikerrel, ám az utolsó pillanatban lebuknak és mikor már épp befenyítené őket a tajtékzó faluvezető, SUDDENLY A HUEG MECHA APPEARS. Természetesen a plafonon keresztül érkezik, majd utánapotyog egy fürdőruhafelsőben flangáló, hatalmas keblű és puskájú felszínlakó lány is, hogy némi erősítést nyújtson a megszeppent falusiaknak és Kaminának, aki addig üvöltözésével kötötte le a méretes beszélő robotot.

undefined

Ami ezután következik, annak agyamentsége már csak animáció formájában látva felfogható, de lényegében arról van szó, hogy a trió visszatrappol a földbe ágyazódott archoz, amiről kiderül, hogy egy mini-mechához tartozik és ugye köztudott, hogy a kicsi bors is lehet qrvaerős, így egy sor bénázás után nem csak az ellenséges mechát lyukasztják át a fúróval felfegyverzett töpszli mechával, aminek slusszkulcsa véletlenül épp Simon nyakéke, de azzal a lendülettel a felszínig, sőt, az égig repülnek. Note: mindezt égtelen üvöltözés közepette és nagyon kúlosan, elmosodó kép mellett. A két fivér a falutól ezennel végleg búcsút vesz, a kinti világ azonban nem egészen olyan, amilyennek elképzelték. Alig gyönyörködték ki magukat a naplementében, máris megjelenik egy újabb ellenséges mecha, majd még egy és még egy…
A lány neve Yoko és elvezeti őket az övéihez, egy maroknyi, a felszínen defenzív életmódot folytató és állandó harcok közepette tengődő emberhez. Olyanok ők, akár a magyar végvári vitézség, csak várak helyett mechákkal machinálnak a felszínt uraló ún. beastmen-ekkel szemben, akiknek egyetlen céljuk szemmel láthatólag az emberi faj kiirtása. Az ellenállók közül első blikkre kiemelendő Ron/Leeron, a nőiességet imitáló hardgay mechanikus, akinél ijesztőbbet én már nagyon rég láttam, technikusi-szerelői-agyi képességei miatt viszont a történet legvégéig fontos szerepe lesz, no meg gondoskodni kell az erre bukó fangirl-ek fanservice igényéről is.

undefined

Aprópopó fanservice! Elérkeztünk az anime központi szerepet betöltő jellegzetességéhez. Az egész történet, a karakterek, a jelenetek, a poénok, MINDEN erre épül és emiatt olyan hihetetlenül élvezetes is mindaz a töméntelen és mérhetetlenül EPIC történés, ami itt 27 epizódon keresztül zajlik. Rá is mutatnék pár tipikus példára, még ha némelyik nem is fanservice lesz, hnem csak az anime alapvető milyenségéhez hozzájáruló valamely tényező.

YOKO MELLEI ÉS BOOTA

undefined

Boota alapjáraton Simon “lovely item”-je, de amint Yoko felbukkan a színen, kényelmi okokból és talán egyéb, kis kobakjában megforduló tisztátalan gondolatoktól vezérelve a pöttöm vakondutánzat azonnal a hatalmas dinnyék között landol.

YOKO MELLEI ÉS MÁSOK

undefined

Még a rettenthetetlen Kittan képe is megnyúlt, hiszen ilyet/ekkorát nyilván ő sem nagyon látott még, pedig sokat próbált férfiember és a badass listán közvetlenül Kamina után következik.

BROTHERLY LOVE

undefined

A GL a yaoi/BL/incest fangirlek igényeit kielégítendő biztosítva van a langyi utalások állandó jelenléte, még ha totál alaptalanok is. Az ezzel való poénkodás majd Viral képbe kerülésével éri el a csúcspontját.

FANGIRL TRAP “MOEGAR” FURRY

undefined

Viral, a vad és zabolátlan, a sebezhető és hűséges, az állatias és az emberien esendő, akit minden felbukkanása után sajnálunk, mert ismét pórul járt… Személyiségének rövid meghatározására a fangirl társadalom a sokatmondó “MoeGar” kifejezéssel rukkolt elő. Ő Simonék első komolyabb ellenfele, egy az átlag szőrgombócokhoz képest meglepően emberi külsejű beastman, aki a fentebb felsoroltak mellett szőke hajzuhatagának hosszát az idők során többször is megváltoztatva próbál mindenki szívébe beférkőzni.

ENDLESS SWORD & SZÁLLÓIGE

undefined

Kamina nem csak egy mecha pilótafülkéjében ülve állja (vagy üli) meg a helyét, de közelharcban is. Ugyan a kép alapján nem így látszik, végül csak előkerül az a kard a hüvelyéből, hogy aztán nagy cselesen ne azzal, hanem üres kezével vághasssa pofán Viralt. Bemelegítésként hallhatjuk a kötelező “Who the hell do you think I am?”-et is.

ONSEN EPIZÓD

undefined

Mit is érne a sorozat a nagyszerű Kamina-sama feszes hátsója nélkül? A 6. epizódban kedvenceink a semmi közepén egy fürdőre akadnak és óvatlanul mind megszabadulnak ruháiktól, mikor is egy váratlan fordulat következtében rajtuk üt az ellen és futni kell. Pucéran. A korhatárosabb testrészek cenzúrázása a szokottnál is kreatívabban lett megoldva: itt ugyan nem látszik, de Kamina micsodáját takaró ojjektum szerepét történetesen Boota látja el.

MANLINESS

undefined

A férfias férfiak legférfiasabbika talán a fentebb látható úriember, akinek kilétét egyelőre nem firtatnám a spoilerezés elkerülése végett. Teste csupa izom, mellkasán szőrcsomó virít, a szakáll a sumérok óta kötelező maszkulinitást kifejező kellék, nyakának vastagsága másnak a combját jellemzi, dörgő hangja nem tűr ellentmondást. Ráadásul van egy hatalmas robotja is.

STRANDJELENET HÜLYE PÓZBA MERESZTŐEN ARANYOS LOLIVAL

undefined

Mert nem alapkövetelmény a nagy szabadon hagyott bőrfelület, ha egy ilyen bájos kislányról van szó, akinek a hangját meghallva méz folyna bárki füléből. Különleges képessége, hogy hangja fölemelésével Nia többször mozgásképtelenné teszi a teljes Dai-Gurren brigádot, akár fürdőruha bevetése nélkül is. A főztje azonban kerülendő.

STÍLUSOS VILÁGMEGVÁLTÓ JELMEZ

undefined

A Star Trek-es pizsi a múlté! Felesleges külön magyarázni e testhez tapadó, szuperhéroszok esetében suhogó köpennyel is ellátott ízléses hacukák nagyszerűségét.

NAPSZEMÜVEG

undefined

Nem csoda, ha valakiben felmerül már Kamina színre lépésekor, hogy ez az anime valójában az ízléstelenül giccses, az őket viselő szereplőkön mégis meglepően jól festő, személyiségüktől elválaszthatatlan napszemüvegekről szól. Nélkülük kevesebb lett volna ez az anime, hiányukat még a fentebbiekben emlegetett ruhák sem tudták volna teljességgel elpalástolni.

GRAFIKA

undefined

Valóban, a hihetetlenül dinamikus animációval együtt az anime lelkét adja a történésekhez igazodóan változó stílusú, de alapvetően teljesen őrült, élénk színekben pompázó grafika. Nyilván nem két fillérbe került GAINAX-éknak, de ilyen volümenű alkotástól nem is várható kevesebb.

MAGYARÁZAT

undefined

Itt nincsenek elvarratlan szálak, vagy béna logikai bukfencek, a történet zseniális kiagyalói ugyanis mindennek elejét vették azáltal, hogy egyszerűen mindenre van logikus magyarázat.

DEEP ANIMU

Minap a lóherén olvastam egy szellemes anontól 50 pontban felsorolva a sorozat lényegét adó törvényszerűségeket, végezetül ezek javát közölném (némi belejavítással), segítsenek csak minél többeknek az anime helyes értelmezésében:

1.) Emberek halála képessé tesz legyőzni a fizika törvényeit.
2.) A fizika törvényei egyébként is mellékesek.
3.) A humoros jelenetek elb@sszák a képminőséget.
4.) A homoszexualitás nem tesz hatalmas tudóssá, de azért egy kicsit segít.
6.) Ha először nem sikerül, szerezz nagyobb fúrót.
7.) Ha még mindig nem sikerül, szerezz nagyobb robotot.
8.) És ha még MINDIG nem sikerül, akkor csak legyél nagyon-nagyon mérges emiatt.
12.) Azok az emberek, akiknek K-val kezdődik a neve, soha ne odítsák azt, hogy: “GIGA DRILL BREAKER~!”
13.) De tényleg ne.
15.) A köpenyektől mélyebb lesz a hangod egy oktávval.
16.) Egy férfi minél keményebb, annál nagyobb a napszemüvege.
17.) Nem számít, mekkora robotod van, a Lagann úgyis szét fogja rúgni mindenkinek a seggét.
19.) Ha bombákhoz szíjazol aranyos lányokat, akkor valamiért kedvelni fognak téged.
20.) A legjobb módszer, hogy segíts egy öngyilkosjelölt barátodon, ha pofán vágod.
22.) Az epikus zenétől minden jobb lesz.
25.) A kicsi, aranyos állatok és a nagy mellek természetes kombinációt alkotnak.
26.) Mindenki furry Viral-ért.
28.) NINCS VÉGE A 8. RÉSZNÉL
29.) Bár menő, Kamina mégsem mindenki.
30.) Minél fontosabb egy női karakter, annál nagyobb a… puskája.
33.) A fölrobbanó dolgok száma minden epizódban duplázódik.
35.) Logika nem létezik.
36.) Az erőszaknál csak a még több erőszak keményebb.
38.) Az univerzum egyesítő ereje a keménység.
39.) Ha valami nagyon király lenne, ha megtörténne.. meg fog történni.
41.) Óvakodj a lányoktól dobozokban, semmi jó nem származik belőlük.
42.) Ha valamit nem kell elmagyarázni, akkor biztos nem is lesz.
43.) Ha valami nem 0% akkor még lehet 100%
44.) De ha MÉGIS 0%, még akkor is lehet 100% nemkülönben.
45.) Ez fordítva nem igaz.
46.) Az utolsó pár részt már láttam, úgy hívják, hogy Neon Genesis Evangelion.
47.) A bürokrácia fos.
48.) Megteszed a lehetetlent, látod a láthatatlant, ha elég hardcore vagy.
49.) A Gainax tud jó befejezést csinálni, de csak ha van benne FÉRFIERŐ.
50.) FIGHT THE POWAAA

Reklámok

5 Responses to “Tengen Toppa Gurren Lagann”


 1. 1 luggeriano
  október 21, 2007 - 11:41 de.

  Kellően elborult elemzés egy kellően agyament és kúlosra fanszervizelt sorozattól.
  Köszönjük! Ajánlom csekkolni az én Gurren-Lagann posztomat a blogomon, és várom véleményedet (reakciódat) a KÉPEK,HÜLYESÉGEK felső menüben található Blogger avatar paródiákkal kapcsolatban:D

 2. 2 luggeriano
  október 21, 2007 - 11:45 de.

  Jó ez a sok következtetés:) ehhez hasonlót az animékről általában olvastam egyszer.

 3. október 22, 2007 - 6:24 du.

  Megjött a kedvem hozzá, de úgy látszik csak vizsgaidőszak után vágok bele. 😀

 4. 4 siklara
  október 22, 2007 - 7:33 du.

  luggeriano: Épp aznap este vettem észre a postodat a témában, mikor idepakoltam a magamét, azóta megolvastam és kommenteltem is alá : )

  norbee: Furcsa ezt olvasni tőled, én leragadtam ott, hogy érettségizel : ) Hogy rohan az idő!
  *a lélegeztetőgép után kap*

 5. 5 izriot
  október 25, 2007 - 6:21 du.

  A remekmű aminél már elfogynak a szavak. Hát igen, nem hiába vagyok GANAX buzi. Jóformán minden egyes animéjük majdhogyhnem a stílus megreformálása.
  Amúgy jó leírás, abbol a szemszögből amiből megközelíted! : )


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


Oldalak

Reklámok

%d blogger ezt kedveli: